Iza ovakvog, nama relativno kratkog i jednostavnog, naslova krije se jedna velika i moćna organizacija koja je zadnjih godina prerasla u događaj koji ruši granice i koji je od velikog lokalnog ali i državnog značaja te interesa. Ali ono što je impresionirajuće je to da iza te velike i moćne organizacije pune ideja, zamisli i realizacije stoji samo jedan čovjek, i to naše gore list, neiscrpni g. Jozo Pavković.

Njegovo je ime bilo vidljivo iza svake sekunde koja je promakla gledatelju gledajući ulaz, pozornicu i uzvanike u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru, gledajući dvoranu hotela Ero ispunjenu jednim specijalnim ozračjem koji će dugo ostati u sjećanju svakom pristiglom gostu.

Jubilarni 10. Večernjakov pečat zbio se u petak, 25. veljače 2011. g. s početkom u 19:45 sati.

Oni koji su imali priliku govoriti s pozornice kulturnog centra su također bili pod dojmom ovih prethodnih rečenica te se više puta čulo ime i prezime glavnog urednika Večernjeg lista da bi nazivu događaja ostavili prostora samo na ekranima i plakatima koji su ispunjavali dvoranu.

Manifestacija je imala početak dolaskom gostiju te visokih uzvanika iz društvenog i političkog života. Najzvučnija su imena bila svakako triju državnih predsjednika Ive Josipovića, predsjednika republike Hrvatske, Đorđia Ivanova, predsjednika Makedonije i Nebojše Radmanovića, predsjedavajućeg predsjedništva Bosne i Hercegovine, te velikog talijanskog tenora, po mnogima nasljednika Pavarottija, Piera Mazzochettija. Sve je to pratila državna televizija BHTV i HRT Plus izravnim prijenosom iz kulturnog doma "Herceg Stjepan Kosača" kao i više lokalnih radio postaja. Voditelji programa su bili fantastični Duško Ćurlić te prekrasna Maja Čengić.

Nagrade najčitanijeg dnevnog lista za 2010. godinu odnijeli su:

1. Srećko Nakić, distributivni predsjednik Atlantic grupe te prvi čovjek slovenske Droge Kolinske, za nagradu u kategoriji ?naše gore list?

2. dr. Krešimir Rotim, ravnatelj KB Sestre Milosrdnice iz Zagreba, za znanstvenika godine

3. Anna Ibrišagić, zavidna političarka iz Švedske, zastupnica u Europskom parlamentu ispred svoje države, za pothvat godine

4. Gradimir Gojer, ravnatelj sarajevskog Narodnog pozorišta, za kulturno dostignuće

5. Matan Žarić, generalni direktor Elektroprivrede, gospodarstvenik godine

6. Ante Suton, ispred HKK Široki, za sportski uspjeh

7. Edhem ef. Čamdžić, banjalučki muftija, i

8. Alessandro D'Errico, izaslanik Svete Stolice u BiH, za međureligijskog dijaloga i tolerancije

9. Alfredo Castiglione, viceguverner talijanske pokrajine Abruzzo, za regionalnu gospodarsku suradnju

10. Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, čovjek koji je najzaslužniji za ukidanje putnih viza, za doprinos približavanja države Europskoj uniji

11. Milorad Baršin, glavni tužitelj BiH, priznanje za uspjeh godine

12. Bože Ljubić, predstavnik koalicije najvećih hrvatskih stranaka, za događaj godine

13. Nebojša Radmanović, srpski član predsjedništva BiH, za najbolji dojam u javnim nastupima

14. Đorđi Ivanov, makedonski predsjednik, za stabilizaciju odnosa u regiji

15. Ivo Josipović, hrvatski predsjednik, za osobu godine u regiji

16. Franjo Rajković, poduzetnik iz Viteza, za prestižnu nagradu osobu godine po izboru čitatelja.

Ivo Josipović je naglasio da se u Bosni i Hercegovini osjeća kao u svojoj državi te pozvao hercegovce i bosance da se isto tako osjećaju u Hrvatskoj kao u svojoj zemlji. Istaknuo je da će Bosna i Hercegovina na putu prema EU uvijek imati potporu zemlje kojoj je on predsjednik. Osmijeh na lica nazočnih je izvukao glavni tužitelj BiH istaknuvši da je redovno kriv u svojim postupcima, te ga je nagrada Večernjeg lista pomalo iznenadila posumnjavši u neku pogrešku.

Nazočne i gledatelje ispred malih ekrana pored talijanskog tenora zabavljali su i Renata Sabljak, Đani Stipaničev i Ivan Mikulić, uz zvuke simfonijskog orkestra Dubrovnik i pratnju katedralnog oratorijskog zbora Mostar koji je sa svoja četiri predstavnika i otvorio zabavni program večeri prekrasnom premijerskom skladbom ?Ivan Pavao Drugi? što je sve skupa dalo epitet uistinu velike svečanosti.

Nakon dodjele nagrada i zajedničke fotografije dobitnika, događanja i uzvanici su se preselili u hotel Eru gdje su prostorije bile ispunjene onim sadržajima koji su zahtijevali predstavljanje ni od koga drugog nego li od federalnog ministra turizma i okoliša g. Nevenka Hercega. Pod tim okolnostima ministar je nazočne proveo pored 12 sličnih ali po sadržajima različitih pozicija kušajući razne specijalitete i napitke stare i nove domaće kuhinje, iza kojih su ponosno stajale ekipe velike gastro ponude škrtog, ali u ovome bogatog hercegovačkog kamena.

Najviše humora je izazvala ekipa Hajdučkih vrleti s Risovca gdje su predsjednicima i ostalima pored svojih specijaliteta predstavili i republiku Mijata Tomića koja ima, kako kažu, svoj ustav i novac, koja nema niti jednog nezaposlenog te koja ne pozna pojam vanjskog duga i zaduženosti. Predsjednici su ih također humoristično zamolili za ključ takvog uspjeha.

Ponuda hotela Park iz Širokog Brijega, čiji je vlasnik izbičanin g. Miljenko Crnjac, je također sudjelovala u gastro ponudi večeri sa vrhunskim proizvodima Livanjske mljekare te sadržajima bačvi iz vinarije Domanovići.

Razne vrste domaćeg sira, kajmaka i peka ispod sača, specijaliteti od različitih divljači te morskih plodova, pite i kolači, peciva, pršuti i kobasice, pečenja na hercegovački način, slatki i slani specijalni deserti te vino i rakija su uz veselu atmosferu odveli nazočne do kasno u noć a koji će zasigurno duže vrijeme prepričavati i komentirati ovaj jedinstveni događaj.

Sve su to popratili i članovi HKUD-a Brda i mnogi drugi Izbičani koji su i ove godine bili pozvani od glavnog urednika Večernjeg lista i koji su zasigurno uskratili ionako ograničena mjesta nekim uglednijim osobama iz političkog i društvenog života a što je opet dokaz koliko je Jozo vezan za svoje rodno mjesto.

 

{youtube}xBBL5UGWQgc{/youtube}

Dijelić atmosfere iz dvorane "Herceg Stjepan Kosača"

Ostale fotografije pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.

Ono što nam je naknadno došlo na e-mail, vrijedilo je dodati:

"Hvala vam na čestitkama. U stotinama koje dobivam ovih
dana ova mi je jedna od najdražih. Jer, dolazi od mojih.
A uvjek je to najteže. Osobito meni. "

Pozdrav, Jozo

Vjeko Pavković