D10_1aO sv. Martinu i danu u mjesecu studenom, kojeg narod popularno zove Martinje, se dosta priče ispričalo i dosta redova ispisalo a na neki način svaka godina nosi neka nova iskustva, nove zgode i prigode pa tako da priča nikada neće ostati dorečena.Naravno da svaki proizvođač vina na neki način proslavi taj dan sa svojim društvom a vinarije poput ?caffe Maša? iz Izbična, ?Zadro? iz Domanovića i mnoge druge taj dan bilježe daleko u većim razmjerima gdje se okupi toliko mnoštvo da privuče pozornost šire medijske javnosti.

Vijest o Martinju u Izbičnu je već doprla i na kraj svijeta a sada bilježimo i Martinje u vinariji Zadro koje je na neki način bio uvelike i vezano s spomenutim hercegovačkim selom. Naime, suvlasnik vinarije u Domanovićima je ponosni Izbičanin g. Miljenko Crnjac ? Mićo te je dosta pučana iz njegovog rodnog kraja uveličalo kušanje mladog vina iz bačvi vinarije Zadro.

Posebni gosti u Domanovićima su bili članovi HKUD-a Brda koji su se sa svojim nošnjama odlično uklopili u ambijent vinarije te svojim ponašanjem držali atmosferu na visokom nivou.
Među ostalim gostima se nalazilo dosta javnih i uglednih osoba iz političkog i društvenog života poput hrvatskog člana predsjedništva u BiH g. Dragana Čovića, ministra turizma g. Nevenka Hercega, gradonačelnika Širokog Brijega i Čapljine g. Mire Kraljevića i Smiljana Vidića, hrvatkog glazbenika i velikog prijatelja Izbičana Marka Perkovića Thompsona i mnogih poduzetnika velikih i uspješnih firmi u široj regiji. Sami gosti dokazuju da se radi o velikoj,poznatoj i priznatoj vinariji čija se proizvodnja broji u milijunima litara sastavljenih u 9 vrsta vina. Najzanimljiviji je šampanjac ?Domano?, jedini od šampanjaca koji se proizvodi u Bosni i Hercegovini i jedini u svijetu koji se proizvodi od sorte žilavka.

Prepuni stolovi kuharskih specijaliteta i raznih proizvoda vinarije, zvuci sastava Zlatnih dukata, Zlatnih strina i Trebinjskih tamburaša, pjesma Ine Tadića s Hercegovačkim bećarima su zaslužni za visoku ocjenu i nezaboravan dan Martinja 2010. godine.

Vjeko Pavković