Malo društava u okolici može se pohvaliti pozitivnom atmosferom kakva se može osjetiti i doživjeti među članovima KUD-a BRDA Izbično. Bilo da se radi o druženju kroz putovanja na neki od gostovanja, ili na zajedničkim probama koje se održavaju svakog ponedjeljka.Užitak u zajedničkom nastojanju da lijepo zvuče i izgledaju a ujedno profesionalno i ozbiljno odrade svaki zadatak koji se pred njih postavi. Gotovo svi su uposleni, a pojedini u istom poduzeću, no unatoč tome na probama, kao i na raznim gostovanjima, gotovo nitko ne izostaje.

U prostorijama osnovne škole u Izbičnu, tamo gdje su (većina njih), počeli stjecati prva saznanja o kulturnoj baštini, sada mjesto učitelja zauzima budno oko "redatelja" Ive Crnjca - Didovića.
-"Ako se govori općenito o folkloru onda sam iznenađen načinom plesa i energijom koju Ivo unosi u sve ovo i prenosi na ostale" - naglašava nam profesor Živko Ključe, koji odnedavna svojim angažmanom nastoji osposobiti vokalno-instrumentalnu sekciju društva.

Na upit profesoru Ključi o perspektivi i talentu mladog vokalnog naraštaja profesor Ključe ističe: -"S obzirom da je ovo prva generacija mišljenja sam kako su najperspektivniji od svih lokalnih društava. Smatram da nitko od ostalih društava u okolini "Slavoniju" nije bolje odradio. I ne samo Slavoniju, tu moram dodati Prigorje, Vrliku, Hercegovinu i ostale tradicionalne plesove i napjeve koji se ovdje uvježbavaju. Mišljenja sam, da ovo društvo, uz još malo vježbe, može bez problema prirediti vlastiti koncert u trajanju od sat i pol vremena".

Iznimno raduje ovaj zaključak i mišljenje jednog stručnog kadra kakav je profesor Ključe, kao i cjelokupan trud i zalaganje ?redatelja?, organizatora i istinskog vođe Ive Crnjca ? Didovića koji svojim neumornim zalaganjem nesebično udahnjuje duha u svu ovu priču i angažman koje članove KUD-a BRDA čini upravo takvima kakvima smo ih okarakterizirali u uvodu ove priče.

Što reći još na trud i zalaganje ostalih iz skupine, za crkveni zbor, tamburašku sekciju, Drageca, Vjeku i ostale, koji svojim glazbeno-vokalnim nastupima uljepšavaju svako nedjeljno misno slavlje u župnoj crkvi u Izbičnu, te nakon mise samostalno organiziraju dodatni sat uvježbavanja pred naredni nastup.

Što reći volji i upornosti mnogih ostalih članova, koje ne bismo sada napose izdvajali, osim izraziti jedno veliko divljenje do sada viđenim i izraziti želju da i ubuduće budu ponos, čuvari i njegovatelji tradicije i običaja svoga kraja.

Ne zaboravimo spomenuti i one koji su velikim dijelom omogućili ovakav angažman i podršku Društvu u svakom pogledu, od direktora Društva Miljenka Crnjca - Miće do svih ostalih koji sudjeluju i omogućuju ovakve kvalitetne rezultate i uspjehe KUD-a Brda Izbično.

Poželimo im sreću i uspjeh u daljnjem radu i zalaganju. 

Tihomir Crnjac