Vrijeme je Došašća i pripreme za Božić. Hrvatska riječ ?Božić? je zapravo umanjenica riječi ?Bog? a potom je preuzeta kao naziv blagdana te označava da se na taj dan rodio mali Bog ? Isus.
Obiteljska okupljanja u vrijeme Adventa, a posebno na Badnjak i Božić, već su stoljećima uporišta obiteljskog zajedništva.

 


Ona ispunjavaju i srce i dušu, čine ljude sretnima i bude sjećanja, pa im se i odrasli i djeca raduju tjednima unaprijed. U to vrijeme na obiteljskim stolovima se može naći svega i svačega ali najviše onoga domaćega iz vlastitih sušionica, majčinih kuhinja ili djedovih podruma.

Da sve to ne bi došlo naglo KUD Brda je u subotu, 12. prosinca 2009., organizirao predbožićno okupljanje kod Ikana na Tribošiću, naravno, uz veliku pomoć samog domaćina Ikana kao i Vlade Silavovića koji su zapravo bili glavni donatori večeri. Na stolovima se uistinu našlo svega i svačega ali najviše onoga što podsjeća na sami Božić. Večer je tekla uz pjesmu, gangu i bećarac kao i uz zvuke Dragine harmonike te Tomine i Branimirove tamburice. Uz pomoć tehnike nekoliko svojih i drugih hitova nam je otpjevao naš član društva Frenki. Nije znao da će nastupiti ali i nije mogao odbiti ponuđeni mikrofon.

Uz zvuke tehnike i pjevanje u mikrofon su se okušali svi sudionici večeri što je dodatno doprinijelo veselju i humoru. Sve ovo je trajalo do ranih jutarnjih sati kad su se svi vratili sretno svojim kućama.

Vjeko Pavković