Jedno od najstarijih kulturnih društava u Hrvatskoj, Hrvatsko kulturno društvo "Lisinski" iz Našica, ovog vikenda gostuje u trodnevnom posjetu Općini Široki Brijeg, a službeni domaćin Društvu iz Našica je naš KUD "Brda". U sklopu posjete Hercegovini HKD "Lisinski", u subotu 25. svibnja, u kinu Borak, priređuje besplatan koncert mješovitog pjevačkog zbora i tamburaškog sastava.

Četrdesetak članova HKD "Lisinski" u Široki Brijeg stiže u petak, gdje će ih u ime domaćina dočekati načelnik Općine Miro Kraljević te članovi HKUD-a "Brda" iz Izbična. Nakon dolaska i raspremanja u hotelu Royal, slijedi kratak obilazak Širokog Brijega a potom će članovima Društva iz Našica biti priređena prigodna večera i druženje ispred Osnovne škole u Izbičnu.

Za subotu, 25. svibnja, planiran je obilazak Hercegovine, s vodičima iz našeg KUD-a, u sklopu čega će gosti iz Našica posjetiti Međugorje i Mostar. Nakon toga slijedi priprema za večernji koncert u kinu Borak s početkom u 19:30 sati. Na koncertu u subotu članovi HKD "Lisinski" nastupit će s mješovitim pjevačkim zborom, od kojeg su na repertoaru najpoznatija djela Vatroslava Lisinskog, Ivana Zajca, Orlanda Di Lassa, Emila Cossetta, Franje Dugana... a potom će uslijediti i nastup tamburaškog sastava Društva iz Našica.

lisinski drustvo1

O Društvu
Hrvatsko kulturno društvo ?Lisinski? osnovano je daleke 1889. godine kao pjevačko društvo. Od osnutka pa sve do I. Svjetskog rata u društvu djeluje samo muški pjevački zbor, a u sklopu društva započinje s radom i kazališna družina. Uz pjevački zbor i folklornu sekciju 1980. godine nekolicina zaljubljenika u tamburu inicirali su osnivanje tamburaške sekcije. Upravo je iz HKD-a ?Lisinski? osamdesetih godina prošlog stoljeća potekla inicijativa za oživljavanjem zaboravljenog glazbenog stvaralaštva prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević, a velika kulturna manifestacija održana je o stotoj obljetnici Dorina rođenja 1985. godine. HKD "Lisinski" inicijator je osnivanja Osnovne glazbene škole ?Dora Pejačević?, a 1997. godine HKD ?Lisinski? pokreće osnivanje Društva prijatelja glazbene kulture ?Memorijal Dore Pejačević?.
Danas u društvu djeluje folklorna sekcija u sklopu koje djeluje mala škola folklora, srednji sastav i ?A? sastav  te tamburaški sastav.  U društvu je okupljeno stotinu i trideset  članova koji  iza sebe imaju značajne nastupe kako u Domovini tako i inozemstvu: u Slovačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Češkoj, Austriji, Srbiji, BiH i drugdje.

lisinski plakat