silo12 1aBilo je to davne 1994. godine ? uvodne su riječi g. Vencela Kraljevića, oca pokojnog Draženka Kraljevića, utemeljitelja udruge ?Rodna gruda? iz Zagreba koja je pokrenula ovu jedinstvenu manifestaciju ?Silo na uskrsni ponediljak? prije punih 18 godina.

Prve godine događaj se održao u svadbenom salonu ?Kod Čolića, druge godine na Bakamuši, prostoru ispod širokobriješke crkve, te svih narednih godina u svadbenom salonu ?Kod Vrančine? na Kočerinu. Tako je bilo i ove godine gdje je ovaj ugostiteljski objekt ponovno bio ispunjen tradicionalnim narodnim nošnjama, glazbenim instrumentima i pjesmama, jednom ugodnom atmosferom gdje su mnogi tražili stolicu više da vide i čuju mnoge izvođače na pozornici različitih uzrasta i iz raznih krajeva našeg šireg područja gdje žive Hrvati.

Manifestaciju je blagoslovio kočerinski župnik fra Mladen Vukšić a otvorenom ju je proglasio širokobriješki gradonačelnik g. Miro Kraljević ujedno i glavni pokrovitelj.

Pjesma je dolazila sa svih strana, kako s bine tako i iz klupa ispunjenim raznim pjevačkim sastavima te se tako večer odvijala u još jednom nezaboravnom i jedinstvenom ozračju.

Program je vodio g. Marinko Karačić a bila je upriličena i bogata tombola s guslama kao glavnom nagradom koje je izradio g. Mate Anić. Također su jedne gusle istog vlasnika bile na licitaciji koje su otišle u Rakitno za 220 konvertibilnih maraka.

Fotografije pogledajte u našoj fotogaleriji.

Vjeko Pavković