U sklopu dokumentarnog programa BH radija 1, u prostorijama Osnovne škole u Izbičnu dana 28. studenog snimljen je tonski zapis (radio dokument) za emisiju "Selu u pohode" autorice Enise Šojko koja će se emitirati uoči Božićnih blagdana u dva termina na BH radiju 1.

Ovaj radio dokument snimljen je zahvaljujući ranijoj suradnji s djelatnicom BH radija Radmilom Sesar koja je nedavno u selu Izbičnu snimila emisiju "Ljudi s južnih planina" koja je emitirana na BH radiju 06.11.2011.g.:
{saudioplayer}http://snaga.secernabolest.ba/mp3/seluupohode.mp3{/saudioplayer}

Snimanje materijala za emisiju "Selu u pohode" odrađeno je kroz zajedničku suradnju BH radija 1 i članova HKUD-a Brda Izbično.

Sugovornici ove emisije su bili: Ivo Crnjac-Didović, Vjekoslav Draškić, Vjekoslav Pavković, Iva Soldo- Bagarinica, Drago Soldo i  Robert Soldo-Bobo.

Sugovornici su predstavili povijest sela Izbična od prvog naseljavanja do današnjih dana, narodna predanja, nekadašnji i današnji život sela  kao i rad HKUD-a Brda.

Pored navedenih sugovornika članovi i članice HKUD-a Brda Izbično predstavili su se s muškom gangom i bećarcem, ženskom gangom i bećarcem, guslama, diplama kao i tamburaška sekcija s pjesmama Moja Hercegovina i Na livadi pod jasenom.

U sklopu nadolazećih Božićnih blagdana Iva Soldo je predstavila kako se nekad dočekivao i slavio Božić u našim krajevima, te je tom prigodom po starinski zapjevana i pjesma "U se vrijeme godišta".

Druženje s ekipom iz BH radija nastavljeno je uz večeru u Hotelu park gdje je dogovorena daljnja suradnja u projektima očuvanja kulturne baštine i predstavljanja izvornog stvaralaštva.

 

Vjeko Draškić
Foto: Tihomir Crnjac, Vjeko Pavković