Grad Slavonski Brod odnosno prostor tvrđave Brod je prošli vikend bio središte događanja vezanih za očuvanje hrvatske folklorne baštine. Grad je po tom pitanju gravitirao kako na području cijele Hrvatske tako i u susjednim državama.
Tom prigodom je privukao razna kulturno umjetnička društva, tamburaške i pjevačke sastave kao i mnoge ljubitelje folklora i narodnih običaja.Svemu tomu su nazočili i uveličali i članovi HKUD-a Brda koji su sa svoja 2 nastupa od gledatelja izvukli dugotrajan i gromoglasan pljesak.

Ali prije i između samih nastupa je bilo i drugih događanja, vrijednih velike pažnje i biranja riječi, pa krenimo redom:
Dolazak u Slavonski Brod, odnosno u Donju Vrbu u subotu je bio kao i očekivan oko 14h uz susret s mještanima koji vuku korijene iz našega sela Izbična uz najavljeni domjenak i osvježavanje u piću.
Prepune stolove slavonskih specijaliteta, više vrsta poznatog slavonskog kulena te odličnu pripremljenost i doček je zasjenila strašno emotivna atmosfera, toliko suza radosnica posebno kod starijih domaćina, toliko nostalgije i neizmjerne sreće što su dočekali priliku da ugoste veći broj osoba svojih korijena a koji su svojom pjesmom i igrom podsjećali na davna sretnija i zadovoljnija vremena.
Druženje se odvijalo uistinu impresivno, veselo s puno komunikacije do daljnjeg nastavka puta a prije toga obilaska lokalnog spomenika žrtava Domovinskog rata i kratke molitve.
Naime, između ostalih spomenik je gradio i naše gore list g. Željko Kožulj (Kožul).
Uslijedio je nastavak puta do susjednog mjesta Zadubravlje čije je folklorno društvo zajedno s mještanima zapravo bio domaćin gostima iz Izbična.

Stiglo se do mjesnog doma gdje su domaćini članove HKUD-a Brda dočekali toplom dobrodošlicom i ugostili ih ručkom. Nakon toga su se gosti rasporedili kod mjesnih obitelji gdje su dobili priliku da obave higijenske potrebe i da se presvuku i spreme za nastup koji je bio u 17h u gradu u Brodskoj tvrđavi. Igrala se koreografija linđe koja je svojom specifičnošću uistinu zadivila gledatelje.
Nakon obilaska grada i gradskih znamenitosti uslijedio je povratak u Zadubravlje, ponovno u mjesni dom gdje se poslije večere zabava, uz zvuke lokalnog sastava, nastavila do kasno u noć.
Narednog dana, na blagdan sv.Ante bila je upriličena sv. misa u mjesnoj kapelici gdje je domaći župnik ugodno pozdravio goste iz Hercegovine a koji su i domaćem stanovništvu, nakon završetka mise, prikazali koreografiju linđe.

Ostatak dana se proveo na imanju kod g.Ivana Kožula uz obitelj, rodbinu i prijatelje čiji će se poziv, doček i gostoprimstvo uistinu dugo prepričavati. Sastanak ništa nije bio manje emotivan i veseo od onog u Donjoj Vrbi.

Posljednja postaja je ponovno bila Brodska tvrđava gdje je bila upriličena velika smotra folklora. Tu se nastupilo s koreografijom Hercegovine što je također izvuklo veliki pljesak svih nazočnih a posebno kod onih koji vuku korijene iz tog hrvatskog područja. Nakon odabira najljepše hrvatice u narodnoj nošnji, što je bila kulminacija večeri, uslijedio je povratak domovima.

Vjeko Pavković