Udruga ?Dalmaherc? uz suradnju grada Stona je organizirala projekt ?Most zajedništva - STON 2010? u cilju bolje turističke promocije samoga grada i njegove građevine Stonskih zidina. Zidine su zaista fascinantne, nalaze se iznad samog grada i sa svojih 5,5 kilometara dužine zauzimaju 2. mjesto po veličini u svijetu. Naravno, Kineski zid drži čvrsto prvo mjesto sa svojih 2300 kilometara.Kako je jedan dio zidina restauriran u turističke svrhe (1km) i obnovljen što od zuba vremena tako i od snažnih potresa koji su pogađali jug Dalmacije, tako se i obnovila i utvrdila staza, kule i tvrđava u tome dijelu. Naravno da sve to privlači pozornost svakog posjetitelja ali i prolaznika koji prolazi dalje prema kraju poluotoka Pelješca.

Da bi se poslala slika onima kojih put nije nanosio na sami poluotok i njegov gradić Ston, organizatori su otvorili vrata turističkog dijela zidine svim kulturno umjetničkim društvima i udrugama sa područja Dalmacije, Hercegovine ali i Srednje Bosne. Tako se skupilo oko 2500 sudionika a među njima i društva i udruge iz Širokog Brijega te i naš HKUD Brda, svi u svojim nošnjama i odijelima te je načinjena ?Milenijska fotografija sa Stonskih zidina? što je bio glavni dio samog projekta.

Poslije obilaženja zidina i milenijske fotografije uslijedio je ručak za sve prisutne koji je uistinu bio od vrhunskih kuhara i naravno u duhu Dalmacije.

Kako su posjetitelji imali dosta slobodnog vremena poslije službenog programa i ručka, iskoristili su ga na najbolji način i još bolje upoznali sami grad i njegove znamenitosti i zanimljivosti. Naravno da je grad bio ispunjen i igrom, gangom, bećarcem i pjesmom a što se opet nastavilo i u autobusima na povratku domovima naravno uz stanke i odmaranja na nekim mjestima kako su društva zahtijevala a vozači i odobravali.

Rezime svega je još jedno nezaboravno iskustvo kako za ostale tako i za članove HKUD-a Brda i njihovih suputnika u autobusu HKUD-a Mokro kojima je uistinu bila radosno i veselo ispunjena svaka minuta kako dolaska i boravka tako i povratka kući.

Ako ovaj tekst pretvorimo u slike onda slijedi:

 

Vjeko Pavković