U sklopu manifestacije Briješka zvona 2009. u petak, 2. listipada u gradskoj športskoj dvorani Pecara održana je Večer folklora 2009. Nakon fotografiranja ispred Crkve na Širokom Brijegu i služenja Svete mise sudionici su se uputili u športsku dvoranu gdje je nastavljen cjelovečernji program.Klapa Dobrkovići otpjevala je Lijepu našu a potom se nazočnima obratio načelnik općine gosp. Miro Kraljević. Pozdravivši okupljene u dvorani načelnik Kraljević je zaželio dobrodošlicu Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku kao i Generalnom konzulu Republike Hrvatske Velimiru Pleši.

Načelnik je izrazio zadovoljstvo što je i ove godine ova tradicionalna manifestacija okupila brojna kulturno-umjetnička društva koja su zalog i garancija očuvanja tradicije i narodnih običaja našeg kraja, te je i službeno otvorio Večer folklora 2009.

Okupljenima se potom obratio širokobriješki gvardijan fra Branimir Musa te je uz nekoliko prigodnih riječi uputio molitvu i blagoslov na ovu manifestaciju.

Trosatni program vodio je Marinko Karačić a više od tisuću okupljenih moglo je uživati u izvedbama izvornih hercegovačkih plesova kao i plesova iz susjedne Republike Hrvatske. Igrala se trusa, trojanac, taraban, linđo... pjevala se, naravno, muška i ženska ganga, bećarac... a mogle su se vidjeti i razne koreografije starih narodnih običaja.

Na ovogodišnjoj Večeri folklora 2009., nastupilo je 14 kulturno-umjetničkih društava: HKUD BLAĆANI Biograci, HKUD UZARIĆI, HKD NAPREDAK Uskoplje, HKUD SVI SVETI Jare, HKUD CRNAŠNICA Knešpolje, KUD PLETER Dugopolje, HKUD JARE, HKD VRILA Župa Mostarski Gradac, HKUD KOČERIN, HKUD HERCEGOVAC, HKUD MOKRO, KUD IZVOR Žabljak-Usora, HKUD SVETA ANA Ljuti Dolac i HKUD BRDA Izbično.

Na kraju programa Općinski načelnik je poklonio gusle, djelo Mate Anića,i monografiju Širokog Brijega Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku, koji se zahvalio na poklonu i iskazanom gostoprimstvu u Širokom Brijegu.

Za sudionike Večeri folklora nakon završetka programa priređen je prigodni domjenak kod Baraća. 

Tihomir Crnjac