Svečanost proslave blagdana svetoga Ivana Krstitelja u širokobriješkom selu Knešpolje počela je  procesijom od mjesne crkve do izvora rijeke Crnašnice (Vrela svetoga Ivana) gdje se nakon procesije slavila sveta misa.

Procesiju je predvodio fra Mario Ostojić, a svečano misno slavlje predvodio je fra Dane Karačić. Na samom početku misnog slavlja fra Dane je blagoslovio vodu. Za vodu iz rijeke Crnašnice u Ivanjskoj noći vjeruje se da njenim uzimanjem i umivanjem ljudi ostaju zdravi kroz cijelu godinu.

U svojoj propovijedi fra Dane Karačić je govorio o navještenju dolaska Isusa Krista i svetog Ivana Krstitelja kao najvećeg čovjeka rođenog od žene. Fra Dane je govorio i o svetosti braka kao temelja društva i pozvao vjernike na očuvanje ove svetosti.

Nakon svete mise na prostoru školskog igrališta u Knešpolju održana je deveta tradicionalna Večer folklora pod nazivom ?Crnašnico ? izvore života 2015.?, a koja se održava u sklopu manifestacije ?Briješka zvona?. Na samom početku programa nazočnima su se prigodnim riječima obratili predsjednica HKUD-a ?Crnašnica? Draženka Ivanković i gradonačelnik Miro Kraljević, pokrovitelj ovogodišnje ivanjske noći u Knešpolju.

Na Večeri folklora ?Crnašnico ? izvore života 2015.? osim domaćina, Hrvatskog kulturno umjetničkog društva ?Crnašnica? nastupili su HKUD-ovi ?Rudine? Vidoši ? Livno, ?Primorski Dolac? (RH), ?Mladost? Polog i ?Brda? Izbično.

Tekst: jabuka.tv

Foto: Vjeko Pavković