U organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, UHAKUD-a u BiH i društava Hercegovine, jučer je u Mostaru održan veliki humanitarni koncert ?Društva Hercegovine za društva Bosne?. Koncertom se skrenula pozornost, te omogućila namjenska sredstava za pomoć kulturi, društvima koja su stradala u prošlogodišnjim poplavama.

Sredstva od prodanih ulaznica namijenjena su isključilo za pomoć kulturnim institucijama u Bosni koja su prošle godine stradala u velikim poplavama.

Pored ulaznica koje su bile za ovaj koncert otvoren je i žiro račun pomoći na koji se može uplatiti novčana sredstva kao prilog akciji. Broj žiro-računa u UniCredit banci je: 3381302246949426, svrha doznake: ?Za humanitarnu akciju- Društva Hercegovine za društva Bosne?.

Program je započeo u 18 sati mimohodom društava kroz središnje ulice Mostara, a nakon toga u HD Herceg Stjepan Kosača uslijedio je nastup folklornih društava iz Hercegovine, Mostarskih mažoretkinja, Hrvatske glazbe Mostar i mnogih drugih. Nakon toga članovi HKUD-a Didak iz Gradnića upriličili su predstavu ?U godinama gladi?. Predstava koju je režirala dramska umjetnica Tina Laco proglašena je najboljom predstavom na 26. smotri kazališnog stvaralaštva u Retkovcima ? Vinkovci.

Okupljene u Hrvatskom domu ?Herceg Stjepan Kosača? pozdravila je prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Izabela Dankić uputivši čestitke ispred Rektorata te je istaknula Studentski zbor i rad mostarskih studenata kao izuzetno važan čimbenik i temelj budućeg razvijanja Sveučilišta.

- Večerašnje otvorenje je pokazatelj kako želimo podići kulturu koja je na nezavidnoj razini i pomoći društvima Bosne u očuvanju kulturne baštine te će sva sredstva od ulaznica biti namijenjena kulturnim institucijama i projektima za obnovu nakon prošlogodišnjih poplava, kazala je predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janja Marušić.

Vedran Vidović, predsjednik UHAKUD-a u BiH istaknuo je kako je narod bez kulture kao stablo bez korijena, te kako je cilj ?sačuvati korijen, ali i povezati grane s krošnjom, jer ako nisu povezane grane s krošnjom, ništa nije povezano?.

Na koncertu su nastupili:

1. FS fra Bernardin Smoljan HKUD ?Rodoč?
2. HKUD ?Rama?
3. HKUD ?Zora? Struge-Gorica
4. KUD ?Mokro? Široki Brijeg
5. HKUD ?fra Jozo Križić? Roško Polje
6. HKUD ?Brda? Izbično
7. HKD ?Dobrkovići?
8. HKUD ?Sv. Ivan Krstitelj? Ružići
9. HKUD ?Luke? Višići-Čapljina
10. HKUD ?Didak? Župa Gradnići
11. HKUD ?Uzarići?
12. HKUD ?Veljaci? Veljaci-Ljubuški
13. HKUD ?Kočerin?
14. HKUD ?Sv. Marko? Vionica
15. HKUD ?Sv. Ante? Dretelj
16. Etno skupna ?Čuvarice?
17. Mažoretkinje Mostar
18. Plesni studio B-Dance Mostar