Mikulići, predgrađe grada Zagreba, prošlog je vikenda bilo domaćin raspjevanim i veselim gostima iz Mađarske i Hercegovine. Naime, u organizaciji Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme iz Šestina, u Mikulićima, u prostorijama Pongratzovog dvorca, u subotu 01. rujna upriličen je 38. Šestinski dan.


Sljedeći reci bi zahtijevali riječi i stihove najvećih književnika i pjesnika ali ćemo nastojati barem malo i koliko možemo dočarati gostovanje Izbičana  kroz dva prekrasna i neponovljiva dana u Zagrebu.

Dolazak 47 putnika iz Izbična zbio se u subotu u ranim popodnevnima satima u Mikulićima gdje su ih ispred restorana ?N?, vlasnika izbičaka Mladena Džajkića, dočekali mnogi iseljeni Izbičani nastanjeni u ovoj prigradskoj četvrti. Nitko nije krio oduševljenje ovim susretom a domaćini su bili presretni što su dobili priliku ugostiti mnoge iz hercegovačkog sela, gdje su se sami rodili, odrasli i trbuhom za kruhom iselili.

Uslijedio je ručak te razmještanje putnika po obližnjim izbičkim obiteljima. Važno je napomenuti da Mikulići broje preko 60 obitelji koje vuku korijene iz Izbična.
Nakon higijenskih potreba i odijevanja u narodne nošnje došlo se do glavnog mjesta radnje ovogodišnjeg Šestinskog dana, Pongratzovog dvorca.

Uz HKUD Brda iz Izbična na pozornici su nastupili i članovi KUD-a Ady Endre iz Hrastina i Kaposvara (Mađarska). Lošije vremenske prilike umanjile su broj najavljenih sudionika i posjetitelja programa ove kulturne manifestacije, a niti malo nije skratilo veselicu i druženje prisutnih koje je potrajalo do kasnih večernjih sati.
Za goste iz Izbična i njihove domaćine nastavak večeri i noći je upriličen u restoranu kod Mladena Džajkića što će mnogima, još dugo, dugo ostati upisano u njihova srca i pamćenje.

Naravno da je za ovaj neponovljivi osjećaj bio zaslužan i Dragec s harmonikom te Josip s pratećom gitarom. Hercegovačke pjesme su razbijale zidove restorana a Ivo Didović i Mladen Džajkić usnom su harmonikom razvijali hercegovačko kolo ispred vrata objekta.
Drugi dan programa ?Šestinskih dana? bio je rezerviran za razgledavanje prirodnih, kulturnih i vjerskih znamenitosti grada Zagreba, koji su svakako bogato turističko odredište s jedinstvenim vrijednostima. Prije toga bio je upriličen i zajednički doručak u ?izbičkom? restoranu  u ponovnoj organizaciji izbičkih iseljenika.

U popodnevnim satima još je jednom bio organiziran bogati domjenak u prostorijama Pongratzovog dvorca kojeg su pripremili i poslužili članovi HSPD-a Sljeme a kojem su prisustvovali i mnogi iseljeni Izbičani i njihovi prijatelji gdje se pjesma i igra u kolu uz udružene glazbene sastave domaćeg društva i  HKUD-a Brda nastavila do večernjeg polaska gostiju svojim domovima.

Odlazak gostiju odgađan je nekoliko puta a glavni ?krivci? bili su svi od reda koji nisu željeli napustiti veselu, raspjevanu i emotivnu atmosferu, spoj Hercegovine i Zagorja, Dalmacije i Slavonije. ?Dragi naši gosti iz Hercegovine, nemam riječi izraziti zadovoljstvo koje ste nam upriličili vašim gostovanjem na našoj manifestaciji. Žao mi je što se ovaj susret nije dogodio i ranije ali sam uvjeren da neće ostati naše jedino druženje.? ? kroz suze izrazio je predsjednik društva organizatora g. Božidar Škrinjarić.

Njegove je riječi potvrdio i umjetnički voditelj društva iz Izbična  Ivo Crnjac-Didović koji je  pozvao domaćine na druženje sljedeće godine u Izbičnu te naglasio da pozdrav za rastanak neće biti zbogom već doviđenja.


Dolazak u Mikuliće i srdačan pozdrav s domaćinima

sestine_2012_10_2
Predstavnici društva davali su izjave za televiziju

sestine_2012_4
U objektu Mladena Džajkića organiziran je ručak za sve prisutne

sestine_2012_9
Neizostavna ganga i bećarac orila se Mikulićima

sestine_2012_11
Kiša je poremetila program koji se trebao održati na mjesnom igralištu stoga je manifestacija premještena u prostorije Pongratzovog dvorca

sestine_2012_18
Mnogi izbičani naseljeni u Zagrebu došli su pozdraviti rodbinu i prijatelje

sestine_2012_15
Mlade članice društva spremne za nastup

sestine_2012_21
Dvorana dvorca bila je pretijesna za sve prisutne

sestine_2012_25
Članovi KUD-a Ady Endre iz Hrastina svojim nastupom otvorili su večernji program

sestine_2012_27
Članice Kaposvara iz Mađarske u svom nastupu

sestine_2012_28
Potom je uslijedio nastup našeg KUD-a Brda

sestine_2012_32

sestine_2012_33

sestine_2012_36

sestine_2012_37

sestine_2012_44
Nastup KUD-a Brda izazvao je veliko oduševljenje publike u dvorani dvorca

sestine_2012_60
Nastavak cjelovečernjeg druženja organiziran je u lokalu Mladena Džajkića

sestine_2012_70

sestine_2012_64

sestine_2012_65

sestine_2012_82
Trusa se zaigrala i ispred lokala u Mikulićima

sestine_2012_94
Nakon burne noći uslijedio je obilazak znamenitosti grada u nedjelju

sestine_2012_107

sestine_2012_117_2

sestine_2012_123

sestine_2012_132

sestine_2012_139
Nakon obilaska grada organiziran je ručak za sve goste u Pongratzovu dvorcu

sestine_2012_149
Pred oproštaj i odlazak domovima još jednom se zapjevalo i zaigralo

sestine_2012_152

sestine_2012_160
Predsjednik društva HSPD-a Sljeme, Božidar Škrinjarić, kroz suze nije mogao izraziti oduševljenje i zadovoljstvo doživljenim od strane našeg KUD-a

sestine_2012_162
Svi prisutni su burno pozdravili emotivne riječi domaćina

sestine_2012_172
Srdačni pozdravi i odlazak u HercegovinuOstale fotografije možete pogledati u foto galeriji

Vjeko Pavković
Foto: Tihomir Crnjac, Vjeko Pavković, Frano Rojnica