Veliki koncert Marka Perkovića Thompsona i njegovih gostiju - Mate Bulića, Opće opasnosti i Željka Bebeka, koji je održan 05. kolovoza na velikom platou iza crkve Hrvatskih mučenika, bio je finale proslave Dana domovinske zahvalnosti koja se već sedmu godinu za redom održava u Čavoglavama.

Kao i prijašnjih godina, unatoč tome što se službena državna proslava Dana pobjede istovremeno održavala u susjednom Kninu i što je isti dan u Sinju održana Sinjska alka, u Čavoglavama je po policijskoj procjeni bilo sedamdeset tisuća ljudi.

Već od ranih jutarnjih sati u Čavoglave su se slijevale kolone automobila iz cijele Hrvatske i susjedne BiH, a na proslavu je, sudeći po brojnim stranim registarskim oznakama, stigao i veliki broj hrvatskih gastarbajtera koji u svome rodnom kraju provode godišnji odmor.

Do početka službenog dijela programa koji je počeo u kasnim popodnevnim satima, brojni posjetitelji tijekom vrućeg dana kratili su vrijeme uz jelo i piće ispod desetak velikih šatora koji su bili postavljeni po kamenjaru i livadama oko crkve u središtu Čavoglava. Ugostitelji su na ražnju izvrtili više stotina janjaca, a vol na ražnju je samo kratko bio atrakcija za fotografiranje jer je ubrzo bio poslužen po stolovima jednog od šatora.

Marko Perković Thompson dočekao je u susjednom Drnišu tisuću bajkera iz cijele Hrvatske i susjedne BiH te predvodio kolonu motorista do Čavoglava. Za to vrijeme na maloj bini iza crkve nastupala su brojna kulturno umjetnička društva, guslari i pjevački sastavi iz Hrvatske a naš HKUD Brda i HKUD Humski glas iz Neuma su predstavljali kola i običaje Hrvata zapadne i južne Bosne i Hercegovine. Trebamo napomenuti da naše društvo nastupa već drugi put u Čavoglavama što je oba puta zasluga Veke Pavkovića.

Na seoskom stadionu u Čavoglavama, koji je ove godine dobio i svlačionice, odigrana je malonogometna utakmica u kojoj su nastupili bivši igrači Hajduka i mnoge druge poznate osobe.

Malo prije pola noći, za vrijeme fantastičnog koncerta i iznad nekoliko desetaka tisuća posjetitelja bio je upriličen veliki vatromet koji je uz sve ostalo upotpunio još jedan nezaboravni događaj i doživljaj.

 

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji