Jednom je covjek rekao: ?Sve sto je ljepo traje kratko?. Ali zato pretstavlja najslatki dozivljaj koji ste ikad osjetili.
Nikad nisam ni zamisljala da samo za 5 dana mogu upoznati jedne vrlo zanimljivu grupu karakteri, od najmladji do najstari, razlicni a ipak sjedinjeni. A jos manje sam zamisljala da cu uspeti da se doblizim i uklopim u tom jedinstvo.

Piše Katerina Pavlovski, službena voditeljica za KUD Brda

HKUD ?Brda?  pristiglo je u jednom mozda i ne tako suncano posljepodne, u hotelu ?Lovec? u Ohrid, ali nasa energjia se brzo opustila i smo je nasocili na jednu divne veceri u Ohridskoj carsiji. Oni nisu mogli zamislit njihov zivot bez muzike a nisam mogla ni ja, pa smo napunili baterije sa prekrasne pesme. Neki su bili veliki podbadaci pa su uradili sve da se prilagodimo na svakoj atmosferi i da osvezimo sljedece jutro sa iskrenu nasmevku i pregratku posle onu toplu vecer. Bili smo bogati u srcu a sme ga jos vise zbogatili sa razgledom na kulturnom- istoriski spomenicima stari dio grada. Napravili smo jedan ton slike, dusa nam se ispunila sa blagom aromom smjeha i pogled na nebesko i jezersko plavetnilo,  rastrkano sa nekolike arhitektonski zanimljivi  crkve i manastire, uske pateke. Ali su najbolje slike oni koji ostanu u nasom memoriju i u srcu, one koje ih nijedni fotoaparat  ne moze doloviti. Odmah tada spustili smo se zablistani u ocima kao nikad do sada,  na pjesocne plaze. Svaki od nas je tamo ostavio po jedni otisak , toliko jak da nijedan val nemoze izbrisat. Ali zabavu tu ne zavrsava. Naprotiv ovo ja bio samo pocetak.

Te veceri bio je nastup nasa grupa na festifalom ?Aleksandar Makedonski?. Sudrili smo se sa jedno izobilstvo na narodne pesme i igre, od zapada do orienta, sa jedan divan folklor  u koj smo svi mi maksimalno uzvali. Jer nista nije savrseno, nesporazumi se stalno dogadzaju spontano, ali ?Brda? je sve to savladala sa takva lesnoca i pretstavili su se na scenu u najbolje svjetlo. Bucni aplauz publike a i moj rekli su svoje.

?Brda? je bila jedna od najprofesionalnih, najboljih i svakako najveseliji od svih grupama. Nivna se pozitivna energija rasirila  tako brzo tokom festivala kao valovi zvuke koji mogli smo cuti kako na defile tako i ujutrom na bistre Vecanske izvore. Svima su godili te preciste glasove rastopljeni u hercegovski narodni pesmama koji su dopirali svakog ucesnik festivala. Bili su neizbezni i nezaboravlivi. Hadna izvorska voda ubrzo smo je zamenjili sa ukusno kafe i hladno pivo na nekih od ohridskih barovima i sankovima na plazi kraj sjajnom jezero. Ali denske avanture nisu nam bili dovoljni i zeleli smo da iskusimo sva zadovoljtva  nocnih zivota, pa druzenje je bilo beskrano i sve vise se ujacavalo kao cvor.

?Brda? ne zeljela izostavit nijedan del iz mog grada pa resili smo da posetimo i drugi kraj jezerskoj obali, da iskusimo ljepota manastira Sveti Naum, ali ovog puta pratio je nam mali, svjez i njezan vjetar na palubu broda ?Galeb?  gde su naravno rasirili medju drugi ucesnicima poznate pesme i topli i prijateljski ambient mojih dragi gosti iz Izbicno.

Setnja s brodom kao da ni je nagovestavala da se blizi kraj ovog putovanje, pa te noci na jedne od ohridske plaze bili smo deo jednoj prijatnu zabavu sa svih ucesnicima i grupama. To je bio jedan fantastican splet  kulture, darovi sa puno ljubav i naravno zelju za novi susret.

Zadnje jutro dobila sam najvrjedniji i najveci dar, a to je bilo ovo poznanstvo i iskreno prijateljstvo. Ili ne, dobila sam ustvari vise: Ispunila sam sobom sa okean prekrasnih osecanja, silne zagrljaja iz koji se nisam zeljela ispustit, a takodje ostavila sam jedan deo sebi u svakoj od vas sa koji cu uvjek  moci da vama zahvalim za sve sto ste pridonjeli za ovog festivala i meni kao licnost.


Puno pozdrava HKUD ?Brda?, volim vas
Katerina

Izaslanstvo KUD-a Brda s predsjednikom vijeća grada Ohrida g. Duškom Jakovčevskim

Obale Ohridskog jezera su se posjećivale svaki dan tijekom boravka u Makedoniji

Mimohod i nastup na festivalu Aleksandar Makedonski

HKUD Uzarići je također sudjelovao na festivalu u Ohridu

Na svakom su se koraku ostvarivala nova poznanstva i razmjenjivali kontakti

Širokobriježani su bili najatraktivniji u noćnom životu Ohrida

Još jedna od niza dosjetki naše Ivane

Na povratku nije se stiglo niti do granice s Albanijom a Katerina je spremila SMS:

"Srecan vam put! Nemam puno reci, jer sta god da kazem bice povrsno nasproti ovaj duboki predivni osjecaj koji ste stvorili i ostavili u meni. Zelim vam sva sreca svijeta jer ste svi divne osobe i zasluzujete najbolje... i zelim da od vas mi ostane ovaj prelijep uspomen i naravno bicemo prijetelja na fejcom:-)..puno poljupce.."

Više fotografija pogledajte u našoj fotogaleriji:

DAN 1.

DAN 2.

DAN 3.

DAN 4.

DAN 5.